Chciałbym przybliżyć wam replikę AK47 CYMY P.1093.Piszę tę recenzję,ponieważ jest to jedna z lepszych broni dla początkujących(do 100 zł,może i więcej,bo nie porównywałem do FA-MAS CG){w grę wchodzi również shotgun AGM}.Jest to ta tania sprężyna za 75 zł dostępna chociażby na airsoftguns.pl.Broń kupiłem właśnie na airsoftguns.pl ,ale jest do dostania w wielu sklepach.Przy zakupię repliki od razu zamówiłem kulki 0,20g GOLD FIRE w buteleczce 3000 sztuk.Istnieje także wersja AK47S Nazywana przez CYME P.1093-S(wersja z metalowa składaną kolbą).
WYGLĄD ZEWNĘTRZNY ORAZ CO W PUDEŁKU RAZEM Z BRONIĄ:
Oto jakie pudełko ukaże nam się po odpakowaniu warstwy szare papieru:
[img=http://img293.imageshack.us/img293/6098/s4030646kt8.th.jpg]
Druga fotka pudełka:
[img=http://img126.imageshack.us/img126/9493/s4030647bg9.th.jpg]
Po otworzeniu pudełka ujrzymy karabin oraz kolbę oddzielnie.Należy ją przykręcić śrubokrętem który jest w zestawie(choć tandetny,ale dał radę na te 3 śrubki
Oto fotka pudełka oraz złożonego już karabinu:
Druga fotka:
KARABIN,OPIS KARABINU:
Oto bezpiecznik dwie pozycje SAFE ORAZ SEMI(zabezpieczony oraz strzał pojedynczy):
Dźwigienka przeładowania(metalowa)kupując tego kałacha bałem się że będzie mi ciężko przeładowywać(jestem prawo ręczny)przeładowuje się bardzo wygodnie i jestem zadowolony.Koledze leworęcznemu któremu dałem postrzelać przeładowuje sie wyśmienicie.Co prawda osoby praworęczne będą musiały spuścić palec z spustu aby przeładować lewa ręka trzymając na chwycie przednim mocno przycisnąć karabin do ramienia i nie ma żadnego problemu.Pod spodem dźwigienki kryje się regulacja HOP UP,która nie jest zbyt wygodna ale po krótkim czasie się wyrobi na początku trzeba użyć jakiegoś narzędzia np:śrubokręta:
Przyrządy celownicze(muszka+szczerbinka) są w pełni regulowane:
Wygląd ogólny karabinu:
Zaczepy do paska karabiny jeden plastikowy drugi metalowy są wytrzymałe,nie wytrzymały tylko karabińczyki przy pasku.Zdjęcie zaczepu przy kolbie:
Przejdźmy do magazynku jest to nowa wersja karabinu z hi-cap na 421 kulek(sam liczyłem){żeby nie było +- 10 kulek bo zaraz się ktoś znajdzie i skrzyczy mnie że kłamie bo liczył i są 422 kulki).Stara wersja karabiny jest z magazynkiem low-cap na około 50 kulek(wraz z szybko ładowarką do magazynków(obecnie już nie w sprzedaży).Ładowanie magazynka jest bardzo łatwe otwieramy klapkę na jednym z końców magazynka sypiemy kulki z buteleczki czy paczki czy nawet z reki,zamykamy klapkę,na drugiej stronie znajduje się pokrętło kręcimy nim chwile i już kulki podchodzą i są widoczne od góry magazynka.Jeszce jedna sprawa zawsze przy wyciągnięciu magazynka z gniazda magazynka(przynajmniej w moim egzemplarzu wypada 5 kulek):
Góra magazynka:
Magazynek z boku:
Pokrętło na dole magazynka:
Przejdźmy do kolby lub też co w niej się kryje,a kryje się po zdjęciu końcówki kolby,obciążnik metalowy na całej jej długości:
STRZELANIE:
A więc tak strzelanie na dystansie około 7 metrów korytarzu w domu jestem w stanie trafić kilka razy w 10 (kółeczko 1cmx1cm),a pozostałe strzały mieszczą się w 5 cm na około 10 pkt.Tarcza to ta zwykła z siatką czyli około 15 na 15 cm czy jakoś tak.Nie zdarzyło mi się nigdy nie trafić w te tarczę na dystansie 7 metrów.Używam tylko kulek 0,20g GOLD FIRE lub GUNFIRE ale inne będą też dobre po prostu te zakupiłem to te mam.
Odnośnie zasięgu waha się on między 28 metrem a 32 merem dokładnie nie mierzyłem z tych około 30 metrów na 0,20g kuleczkach jestem w stanie trafić słup drewniany o przekroju około 10 cm,lecz na jakiej jego wysokości to loteria.Karabin strzela całkiem precyzyjnie nawet dot tych 30 metrach całkiem prosto.Nie ma bata żeby przeleciała kulka 35 metrów do 35 metra już spadnie na ziemie na bank.Generalnie na 0,20g kuleczkach kulka na średnio ustawionym HOP UP`IE opada już dość szybko na około 19 metrze.Nie wiem dlaczego ale hop up przy 0,20g kuleczkach więcej niż połową nie ustawiam bo skręca zawsze prawie w prawo,ale daje się radę można wziąć poprawkę(zazwyczaj strzela całkiem prosto ale bywają takie prawo skręcające dni może to wina źle ułożonej gumki HOP UP`A.Na 0,12g leci do góry na 19 metrze,oraz skręca lekko w prawo.To chyba już wszystko odnośnie strzelania.
OGÓLNA OCENA:
Ogólna ocena jest w skali szkolnej na 5- karabin jest bardzo dobrze wykonany jak na te cenę,nie ma żadnych oznaczeń fabryczny typu 89809089 czy też MADE IN CHINA.Z tego co się orientuje nawet w CM.028 takowe się znajdują.Okładziny drewniane nie ścierają się na razie ani trochę ,morze lekko na chwycie przednim ale karabin użytkuję już kilka dobrych miesięcy,i to dosyć intensywnie.Jego przebieg to 5000 kulek zazwyczaj 0,20 gramowych ale były też 0,12 gramowe.Na razie bezawaryjny.Można na nim polegać w deszczu,śniegu w błocie,po prostu w każdej pogodzie.
PLUSY I MINUSY:
Plusy:
+tani
+wytrzymały
+brak jakichkolwiek oznaczeń
+dobry zasięg jak na tę cenę
+dosyć celny
+nie za mała waga nie za duża około 2 kg.
+bardzo wygodny i pewny w trzymaniu
+ogólnie + za całokształt i piękny wygląd
+regulowane przyrządy celownicze
Minusy:
-Magazynek trochę za długi i przeszkadza w pozycji leżącej(ale to już nie wina producenta)
-bardzo kiepskie jakości dodatki
-pasek to jeden wielki minus a szczególnie karabińczyki od niego
To chyba wszystko.Dziękuję za uwagę.